Goedkope last minute Zweden

Goedkope last minute Zweden

april 17, 2019 0 Door uOappPHeH00t
Spread the love

Samen met Noorwegen, Finland, Denemarken en IJsland vormt Zweden het Scandinavisch schiereiland. Dit land is bij ons vooral bekend om zijn enorme variatie aan landschappen en zijn ongerepte natuur. Maar het is niet alleen een vakantiebestemming voor natuurliefhebbers. Er liggen je ruim 2700 kilometer lange kustlijn op je te wachten, van de Botnische Golf, de Oostzee, de Sont en het Kattegat tot aan het Skagerrak. Naast uitgestrekte bos- en natuurgebieden is dit ook het land van de duizend meren. In het noorden maak je kennis met enkele ruige bergketens zoals de Kebnekaise, met zijn 2100 meter de hoogste van het land. Veel toeristen reizen voor een last minute vakantie om er het noorderlicht te bewonderen. Maar dit land is zeker ook een aanrader voor diegenen die van healthy food houden

Natuurliefhebbers en avonturiers

Als vakantiebestemming wint dit land nu ook bij ons aan belangstelling. Het is dan ook een vakantiebestemming voor alle seizoenen. Naast de uitgestrekte kustlijn vind je er ook 120 wintersportgebieden de modernste infrastructuur.

Het klimaat

Dit land is zo uitgestrekt dat je er met vier verschillende soorten klimaten wordt geconfronteerd. In het zuiden genieten we van een gematigd zeeklimaat, vergelijkbaar met dat van ons. In het midden (het Svaeland) heeft het een gematigd landklimaat terwijl men in het noorden een koel landklimaat en een hoog bergklimaat kent. Naast warme zomers met gemiddeld 1600 uren zonneschijn heeft het land milde winters en weinig neerslag, zeker in vergelijking met de overige Scandinavische landen. De bergen houden de meeste neerslag en depressies tegen. In de zomermaanden zorgen ze dan weer voor een föhneffect waardoor het ook in het noorden tropisch warm kan worden. Met een gemiddelde temperatuur van 18 graden in het noorden tot 25 graden in het zuiden geniet je van stabiel en aangenaam zomerweer met uitschieters tot zelfs boven de 30 graden en meer. De relatieve luchtvochtigheid is er relatief laag zodat de tropische temperaturen nog altijd aangenaam aanvoelen. De meeste neerslag valt langs de zuidwestkust. Met gemiddeld 30 sneeuwdagen is dit ook een uitstekende wintersportbestemming. De winters zijn mild in het zuiden en koud in het noorden.

Natuurvakantie

Met zijn vele uitgestrekte bossen en ongerepte natuurgebieden rijk aan met een fauna en flora, is het in de eerste plaats een vakantiebestemming voor natuurliefhebbers. Je vindt er zowel elanden als bevers, lynxen en wolven. Actieve outdoor activiteiten staan er ook centraal. Het is er ook een echt paradijs voor watersporters, zeker voor kajakkers, zeilers en vissers. Zowel in de zomer als in de winter is het een ook een vakantiebestemming avonturiers. Voor deze laatsten staan boeiende huskytochten geprogrammeerd.

Populaire vakantiebestemmingen

Dankzij zijn vele toeristische troeven kent dit mooie land vele populaire bestemmingen met steden als Värmland, Dalarna en Smaland voorop. Voor rustige relaxvakantie kun je op de uitgestrekte stranden aan willen doen tijdens een strandvakantie is een vakantie in Zweden een goed idee. Niet alleen de westkust (“Bästkusten”)maar ook de oostkust nabij de hoofdstad Stockholm geniet de voorkeur van vele liefhebbers van een zonvakantie.

Bezienswaardigheden

De boeiendste bezienswaardigheden vind je vooral in:

  • Värmland: een bosrijk landschap met ontelbare meren en vele wateractiviteiten. Een echt paradijs voor wandelaars die ook van historische gebouwen en monumenten houden. Overal ontmoet je hier bevers en elanden
  • Dalarna: typisch Scandinavisch landschap met uitgestrekte bossen, heldere meren en typisch rode houten huisjes met witte raamkozijnen. Vele wandel- en fietsmogelijkheden en ook watersportliefhebbers vinden er hun gading
  • Jämtlands Iän: dit wilde en ongerepte natuurgebied zorgt hier voor veel outdoor plezier
  • Noorden: telt duizenden meren, eindeloos lijkende taiga bossen, ruige bergketens tot boven de 2000 meter en wildwater rivieren. Hou je van watersporten zoals kanoën, raften, bergbeklimmen of abseilen? Dan ben je hier aan het juiste adres.
  • Skåne: hier geniet je van prachtige landschappen vol met boomgaarden en koolzaadvelden, goed bewaarde kastelen en historisch waardevolle plaatsen. Naast wandelen en fietsen langs de uitstekende onderhouden en goed bewegwijzerde routes kun je hier ook paardrijden en zelfs deelnemen aan boeiende elandsafari’s.
  • Småland: bosrijke en heuvelachtige omgeving. Deze regio is bij de toeristen vooral bekend om zijn vele bekende auteurs waaronder Astrid Lindgren en zijn Zweeds design. 
  • Hoofdstad Stockholm: met vele eilandjes rijk aan watersportmogelijkheden en boeiende rondvaarten. De wildlife safari adventure is een echte aanrader
  • Bohuslän: ligt ten noorden van Göteborg met een ruige kust en schilderachtige vissershaventjes verscholen tussen het groen. Absolute blikvangers zijn hier de prehistorische rotstekeningen in Tanushemde

Nationale natuurparken

Tijdens onze een vakantie kunnen we onmogelijk voorbij de vele Nationale natuurparken, in totaal maar liefst 29. In de omgeving van het Torneträsk meer bevinden zijn die bergachtig en verlaten. Nationale parken met uitgestrekte en dichte bossen vind je vooral in het centrum en in het zuiden van het land.

Cultuurvakantie

Naast een natuur- en zonvakanties komen hier ook liefhebbers van geschiedenis en cultuur aan hun trekken. Het land kent een rijke geschiedenis met waardevolle gebouwen en monumenten als stille getuigen. Hoofdstad Stockholm telt ook meerdere musea, sommigen zelfs met een internationale weerklank. Het land is wereldbekend voor zijn traditionele Zweedse houtbouw. Die vind je vooral terug in steden als Linköping, Skara en Eskilstuna.